Työelämässä jokaisen rohkeus ratkaisee

Suomalaiset toivovat vuodelta 2016 rohkeutta ja johtajuutta. Tämä oli yhteenveto Helsingin Sanomien vuoden vaihteessa teettämästä kansalaiskyselystä.

Olen harrastanut partiota ja se on harrastus, jossa johtaminen on läsnä kokoajan. Partio on hyvä harrastus myös siksi, että siinä oppii, että johtajuutta ja rohkeutta on hyvin monenlaista.

03 partiotaitokisat 2011
Kuva: Suomen Partiolaiset http://www.partio.fi

Esimerkki. Järjestimme metsäviikonlopun, jossa suunnistettiin. Yksi lapsiryhmä eksyi viimeisellä rastivälillä ja tuli jo pilkkopimeä. Eksynyt ryhmä pysyi tyynenä, rohkeana, minkä lisäksi joukosta löytyi johtajuutta siitä, miten nyt toimitaan. Suunnistuksen järjestävä ryhmä teki päätöksiä, miten etsintöjä tehdään ja päättää milloin tuli aika kutsua poliisi apuun.

Viranomaisten avustuksella lapset löytyivät muutaman tunnin kuluttua ja kaikki nukkuivat yönsä lämpimässä. Uudenlaista johtajuutta ja rohkeutta tarvittiin, kun ymmärrettiin, että vanhemmathan tässä eniten pelästyivät. Seuraavana päivänä järjestettiin tilaisuus vanhemmille, joka vedettiin kunniakkaasti läpi.

Akuutin tilanteen ratkettua tehtiin vielä päätöksiä siitä, millaisia muutoksia niin sanottuun perustoimintaan tehdään. Lähtökohdat olivat kuitenkin kunnossa. Lapset olivat selvinneet hienosti toiseksi viimeiselle rastille asti, ja herpaantuessaankin he selvisivät tilanteesta esimerkillisesti.

Kenellä tässä tilanteessa oli eniten rohkeutta tai parasta johtajuutta?  Lapsella, joka otti tilanteen haltuun pimeässä metsässä? Nuorella, joka teki päätöksen kutsua lisäapuja etsintään? Vai nuorella aikuisella, joka tyynesti otti vastaan lasten vanhemmat?

Vastaus toki on, että kaikkien rohkeutta ja johtajuutta tarvittiin. Jos yksikin olisi puuttunut, tilanne oli päättynyt hyvin eri tavalla.

Millaista on rohkeus työelämässä?

Asiantuntijaorganisaatiossa jokainen työntekijä johtaa ja jokainen on rohkea.

Jos partioesimerkistäni vetää yhtymäkohtia työelämään, voi kysyä samaan tapaan, kenellä työyhteisössä on eniten rohkeutta tai parasta johtajuutta?

RW_OlliSalo2
Kuva: Suomen Partiolaiset http://www.partio.fi

Asiantuntijalla, joka ratkoo haasteita ja keksii se olennaisen? Projektipäälliköllä, joka saa projektitiimin toimimaan saumatta? Esimiehellä, joka huolehtii ryhmänsä työkannasta? Yritysjohtajalla, joka tekee uuden yrityskaupan?

Jälleen vastaus on sama: kaikkien rohkeutta ja johtajuutta tarvitaan ja jos yksikin puuttuu, tilanne päättyy hyvin eri tavalla.

Idolista oppia

Kuinka siis löytää itse itsestään oikeanlaista sekä omanlaista johtajuutta ja rohkeutta?

Johtajuus ja rohkeus ovat vahvasti sidottuna oman persoonaan ja temperamenttiin, joten itsetutkiskelu on suotavaa. Koulutusta ja kirjoja on. Elämänkokemus on myös yksi hyvä. Harvemmin tulee kuitenkaan keskusteltua siitä, että kuka johtaja on itse kukin idoli, esikuva tai roolimalli. Näitä on hyvä olla. Kuka on siis sinun idolisi?

Koska itsensä johtaminen on tärkein osa-alue, on hyvä katsoa lähelle. Kenellä lähipiirissä tuntuu olevan homma hanskassa? Mitä häneltä voisi oppia?

Idoli, roolimalli tai esikuva löytyy todennäköisimmin jostain kauempaa. Ehkäpä täysin eri toimialalta, maailmalta tai historiasta. Jotta idolia voi kunnolla fanittaa, häntä ei voi tuntea hyvin, mutta hänen ominaisuuksiaan täytyy ihailla ja ammentaa niistä itselleen.

Nyt pahoittelut kaikille esimiehille. Idoli ei käytännössä koskaan ole oma esimies. Esimiestä pääsee liian lähelle ja hänet näkee kokonaisuutena.

Jos olet esimies, jota kunnioitetaan, voit tuulettaa! Silloin on jo hyvin todennäköistä, että olet jonkun toisen osaston henkilöiden silmissä idoli.

GC_Miia_Anttila

Kirjoittaja on 1.6.2015 perustetun Granlund Consulting Oy:n toimitusjohtaja, jolle vuoden 2015 tärkeimpiä teemoja olivat rohkeus ja johtajuus. Kun tekee työelämään liittyviä isoja liikkeitä, asiasta tekee mittavan Due Diligencen. Kun kaikki riskit ja mahdollisuudet on kartoitettu, viimeiseksi kysymykseksi jää: löytyykö minusta tarpeeksi rohkeutta?

3 thoughts on “Työelämässä jokaisen rohkeus ratkaisee

  1. Hienosti kirjoitettu postaus!Tykkään ajatuksesta, ettei johtajuus ole vain sen esimiehen tai toimitusjohtajan juttu, vaan yrityksessä työskentely on tiimipeliä ja vaatii jokaiselta niin rohkeutta kuin johtajuuttakin.

    Toitte myös upoeasti esille, kuinka johtamistaitoja voi oppia myös harrastuksissa ja vapaaehtistyössä, kuten partiossa. Sitä kautta jo nuoret oppivat johtamistaitoja sen kokoisissa vastuupesteissä, joihin heitä ei vielä työelämässä tai yritysmaailmassa välttämättä päästettäisi. Itse partiolaisena ja monta johtamispestiä kokeneena voin allekirjoittaa.

    Oon ehkä vähän eri mieltä, että johtajaidolin pitäisi olla sellainen, jota ei näe liian läheltä. Itse arvostan paljon sellaisia johtajia, joiden heikkoudet olen nähnyt, mutta jotka kaikista haasteistaan huolimatta saavat aikaan juuri niillä omilla voimavaroillaan. Vaikka pitää toki paikkansa, että jokaisen idolin ihan jokaista ominaisuutta ei tarvitse aina ihailla, vaan poimia heistä ne ”parhaat palat”: ihailla toisen kykyä tehdä nopeita päätöksiä, kun taas jossain toisessa kunnioitusta saattaa herättää kyky saada tiimiläiset motivoitumaan.

    Tykkään teidän ammattimaisesta blogista, jossa on laadukkaita ja hyvinkirjoitettuja, asiapainotteisia artikkeleita. Jatkakaa samaan malliin 🙂

    Partiobloggaaja Susanna
    http://partiotytonblogi.wordpress.com

    Tykkää

    • Kiitos kovasti kommentista!

      Juuri näin se menee, että titteli ei ole tae eikä tarve johtajuudelle.

      Itse myös tunnistan monta hyvää johtajaa, joita kunnioitan puutteineen päivineen. ”idolin tarve” kumpuaa usein omasta elämän tilanteesta, millaisia ”parhaita paloja” juuri silloin itselleen tarvitsee.

      Kiitos myös kehuista blogia kohtaan! Insinööri-Suomi-Insinööri -sanakirja on ahkerassa käytössä.

      Tykkää

Jätä kommentti